Είναι η διαδικτυακή θεραπεία το ίδιο αποτελεσματική με την πρόσωπο με πρόσωπο θεραπεία;

Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και η έξαρση της πανδημίας του Κορωνοϊού (Covid-19), έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα της καθημερινότητας μας. Οι αλλαγές αυτές, εκτός των άλλων, έχουν γίνει αισθητές και στον τομέα της ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα στον τρόπο διεξαγωγής της ψυχοθεραπευτικής ή συμβουλευτικής διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σημαντικό να διευκρινιστεί γιατί η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία δεν διαφέρει από την παραδοσιακή, δια ζώσης ή αλλιώς πρόσωπο με πρόσωπο ψυχοθεραπεία.

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική δεν έρχεται να αντικαταστήσει την δια ζώσης (πρόσωπο με πρόσωπο), αλλά μπορεί να λειτουργήσει επιβοηθητικά γιατί ίσως ταιριάζει καλύτερα σε αρκετούς ανθρώπους. Ειδικότερα, η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική απευθύνεται:

  • Σε ανθρώπους, που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας
  • Σε ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μετακίνηση τους εξαιτίας φυσικών περιορισμών (προβλήματα υγείας)
  • Σε ανθρώπους, που έχουν επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα και δεν επιθυμούν να σπαταλήσουν σημαντικό χρόνο στην μετακίνηση τους.
  • Σε ανθρώπους, που βρίσκονται σε άλλη χώρα ή άλλη πόλη, λόγω εργασίας ή σπουδών, αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν την θεραπεία τους με τον ίδιο θεραπευτή ή να ξεκινήσουν με έναν νέο που έχουν κοινό πολιτισμικό και γλωσσικό κώδικα.
  • Σε ανθρώπους, που εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος δεν επιθυμούν να γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος ότι λαμβάνουν ψυχοθεραπευτικές ή συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Οι διαδικτυακές συναντήσεις, γίνονται με βιντεοκλήσεις, μέσα από ασφαλείς διαδικτυακές πλατφόρμες (Skype, Zoom κ.α) και είναι παρόμοιες με τις δια ζώσης συναντήσεις που γίνονται στο γραφείο του θεραπευτή, καθώς συμφωνούνται και τηρούνται όλοι οι κανόνες που διέπουν το θεραπευτικό πλαίσιο, όπως η χρονική διάρκεια της συνεδρίας, η συχνότητα της, η τήρηση της εμπιστευτικότητας και του απορρήτου και η εξασφάλιση τόσο από πλευράς θεραπευτή όσο και  του θεραπευόμενου, ενός ιδιωτικού και ασφαλούς περιβάλλοντος.

Η διαδικασία της διαδικτυακής συνεδρίας παραμένει ίδια με την δια ζώσης συνεδρία. Ο θεραπευτής μπορεί μέσα από την διαδικτυακή επαφή να προσφέρει αποτελεσματικά την βοήθεια του και να συν-δημιουργήσει θεραπευτική σχέση με τον θεραπευόμενο, η οποία θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη της θεραπείας. Αυτού του είδους η σχέση βασίζεται στην οικειότητα, στην αποδοχή, στην ισοτιμία και σε ένα πλαίσιο ορίων και κανόνων που δημιουργούν ασφάλεια στον θεραπευόμενο.

Τέλος, μέσω της άρτιας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του, ο ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του και μέσω της διαδικτυακής επικοινωνίας. Ειδικότερα, μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της φυσικής απόστασης, δημιουργώντας διαδικτυακά την συναισθηματική εγγύτητα που είναι απαραίτητη, για να κατανοήσει και να εμπειρέξει τον συναισθηματικό κόσμο του θεραπευόμενου, έτσι ώστε να τον υποστηρίξει και να τον συμβουλεύσει.

 

Δρίτσουλας Κωνσταντίνος
Τελειόφοιτος Φοιτητής Ψυχολογίας
Ειδικευόμενος στην Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία
Μέλος της Διεθνούς  Ένωσης Σχεσιακής
Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
και της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (AGPA)

«Το παρόν άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν». «Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή άλλη χρήση, ολόκληρου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση τού κέντρου».

Get your first free online consultation

Bibendum neque egestas congue quisque egestas diam. Laoreet id donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque